Hellász Aranykor

Fórum alapú történelmi stratégia - szerepjáték
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Kolonizálás

Go down 
SzerzőÜzenet
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: Kolonizálás   Vas. Júl. 18, 2010 5:42 pm

Kolonizálás

Kolonizálás: A világ talán első kolonizálási folyamatát a görögök és a föníciaiak indították meg az ókorban, ennek célja volt a felesleges népesség exportálása és a kereskedelem fellendítése. Az első kolonizálások gyümölcsei a játék kezdeti időpontjára már maguk is nagyobb hatalommá vált Szicíliai és Dél-Itáliai városok, így ezeket már nem nevezhetjük kolóniának, sőt maguk is képesek kolonizálásra. A játékban a kolonizálás célja, a bevételek növelése, hatalom megerősítése, stratégiai fontosságú pontok szerzése. A játék elején semelyik választható állam nem rendelkezik egy kolóniával sem, rajtatok áll, hogy éltek-e ezzel a lehetőséggel vagy nem és másra összpontosítotok, a kolonizálásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, melyet majd megtapasztalhattok a játékban.

Kolónia alapítása: A kolónia alapítása minden esetben egy expedícióval kezdődik aminek ára van(ezt az adminod adja meg távolságtól és megközelíthetőségtől függően), ekkor a felfedezők és az expedíció résztvevői átvizsgálják a kívánt részt (amit te a térképen jelzel), és jelentést adnak neked, hogy mik a kereskedelmi lehetőségek, közeli államok, törzsek azok magatartása, nyersanyagok esetleg egy két tanácsot is hozzá fűznek. Ha katonai kísérőket is akarsz adni melléjük ,akkor azt külön, hadsereg csoporttal kell tenned. Minél messzebb akarsz kolóniát létesíteni annál nagyobb készletekkel és hadsereggel érdemes elindulnod.

A kolónia panelnek már lehetnek ismerős részei, látod, hogy mekkora őrséggel rendelkezik, hány szállító hajó vagy hadihajó (ha van kikötő) vagy szekér állomásozik ott, esetleg kém. Van egy különleges értéke a kolóniának ez pedig a „Kapcsolat”; ez azt jelenti, hogy milyen a gazdasági kapcsolata az anyaországgal, ez 1-től 10-ig terjedő skálán van, amiben a 10 a maximum, vagyis akkor a kapcsolat zavartalan, minden termény és bevétel eljut az anyaországhoz. (ugyanis a központi büdzsébe számolódik be a kolónia bevétele), ez szintenként 10%-ot jelent, így lesz a 10-es 100%. A kapcsolat azonban változhat több oknál fogva is: ha romlik a morál és a kolónia maga csökkenti a kapcsolatot, ha ez tartós vagy drasztikus, akkor ott tárgyalni kell a kolónia vezetőivel vagy akár katonai beavatkozásra is szükség lehet. A másik legfőbb ok, ha a kolóniát körbe zárták, blokád alá vették esetleg ostrom alatt tartják, ekkor nagyon lecsökken érthető okokból és minimalizálódik a bevétel, ha erősödik a kalózkodás, tartósan rosszak az időjárási viszonyok stb. akkor is csökkenhet a kapcsolat és ezáltal a bevétel, természetesen ez ideiglenes. Ha csökken a bevétele a kolóniának, akkor az oda irányuló szükséges termékek is, ezért az plusz morál csökkenést okozhat az ellátás hiánya miatt.

Raktár: A kolónia üzemelhet nagyon hasznos raktárnak is, ugyanis ha erre tartanak a seregeid itt feltölthetik készleteiket a kolónia raktárából, ez azonban csak akkor lehetséges, ha már előre fel vannak töltve (ide szállítottál készleteket) vagy, ha a kolóniától vásárolsz. A kolónia termeléséből nem lehet átrakni csak szimplán a raktárba hisz az itteni kereskedők nem adják csak úgy oda mindennapi kenyerüket az erre járó seregeknek. A kolónia raktár kapacitása a gazdasági szintekkel együtt növekszik, szintenként 4000-el, így minimum 4000, maximum 40.000 a kapacitás.
Egyenleg VP középen: Ez azt jelzi, hogy adott körben mennyi „világ piaci/piaci” közép árfolyamon a kolónia bevétele a termelést és a fogyasztást összeadva, ez jó mutató arra, hogy mennyire profitáló egy-egy kolónia.

Védelmi szintek: A kolónia védelmi szintje jelenti a védelmét az ott állomásozó helyőrségen kívül, minél nagyobb annál könnyebb megvédeni a kolóniát, hisz egyre jobban kiépített védelemmel rendelkezik. Összesen 10 szint van, melyeket egymás után lehet elérni:

1.szint: A kolónia egyszerű cölöpkerítéssel van körbevéve, mely körülbelül olyan három-négy méter magas. A kapu kétszárnyú és gerendával lehet reteszelni.
2.szint: A cölöpkerítés előtt kisebb várárok húzódik, melyből kihegyezett karók állnak ki, ez megnehezíti az ellenség előre nyomulását. A kapu több reteszes. Figyelő tornyok épülnek a falakon belül.
3.szint: A falakon már tornyok is vannak, amelyekből íjászok tudnak lőni az ostromlókra, a falak belső részéhez istállók épülnek és pár kaszárnya épület mely kényelmesebbé teszi az őrség ott tartózkodását, valamint gyorsabban készenlétbe állhatnak.
4.szint: Megerősített falak és tornyok, a falakra már teljes hosszban tudnak a katonák felmenni és lőrések vannak az íjászoknak. A fal egy szakaszán külön kis erőd épül fából, mely még keményebb ellenállást tud kifejteni.
5.szint: Nagy szintlépés, a falak alapjai olyan két méterig már kőből vannak, így sokkal stabilabbak. A kapu már sokkal komolyabb vasveretes szárnyakkal rendelkezik.
6.szint: A tornyok kizárólag kőből vannak, a falakon további egy méter kőréteg. Ez már komolyabb védelmet jelent.
7.szint: A falak és a tornyok is teljesen kőből épültek ki, a kapu tovább erősödik és vasrács is segíti a védelmet a bejáratnál. További kaszárnyák épülnek. (kőből)
8.szint: Az erődöt is kővel húzzák fel, így a városfalakon kívül már egy kőerőd is védi a kolóniát.
9.szint: A falakat és az erődöt felszerelik olyan kiszögelésekkel melyek megkönnyítik a védelmet.
10.szint: Dupla kapus rendszerrel van védve a bejárat, a várárok mélyítve van, ha lehetőség van rá vizet is vezetnek bele, az erőd valamennyivel bővül.

Árak

1.szint: 1000 ezüst, 50 kézműves termék, 30 fémáru, 25 érc, 100 fa, 25 kő, 50 nyersanyag
2.szint: 1500 ezüst, 50 kézműves termék, 30 fémáru, 25 érc, 100 fa, 25 kő, 100 nyersanyag
3.szint: 2000 ezüst, 50 kézműves termék, 30 fémáru, 25 érc, 200 fa, 50 kő, 150 nyersanyag
4.szint: 3000 ezüst, 50 kézműves termék, 30 fémáru, 25 érc, 300 fa, 50 kő, 200 nyersanyag
5.szint: 5000 ezüst, 100 kézműves termék, 60 fémáru, 50 érc, 100 fa, 200 kő, 250 nyersanyag
6.szint: 5000 ezüst, 100 kézműves termék, 60 fémáru, 50 érc, 50 fa, 400 kő, 300 nyersanyag
7.szint: 5000 ezüst, 100 kézműves termék, 60 fémáru, 50 érc, 50 fa, 300 kő, 350 nyersanyag
8.szint: 5000 ezüst, 100 kézműves termék, 60 fémáru, 50 érc, 50 fa, 400 kő, 300 nyersanyag
9.szint: 5000 ezüst, 50 kézműves termék, 40 fémáru, 25 érc, 25 fa, 100 kő, 200 nyersanyag
10.szint: 5000 ezüst, 50 kézműves termék, 40 fémáru, 25 érc, 25 fa, 50 kő, 100 nyersanyag


Kulturális szintek: A kolóniának kulturális szintjei is vannak, melyek a helyi kulturális épületek és rendezvények mutatója, minél nagyobb annál stabilabb a morál és annál hűségesebbek a kolónia lakói az anyaországhoz. A lakosok meghálálják, ha foglalkoznak velük és megbosszulhatja magát, ha nem. Összesen 10 szint van, melyeket egymás után lehet elérni. (itt nem részletezek minden szintet) Minden szinttel tovább szépül a kolónia és egyre több kulturális épület épül, esztétikusabb utak, parkok stb.

1.szint: Pár rendezvény évente és egy szentély ahol lehet áldozni az isteneknek. Még aránylag puritán esztétikum.
10.szint: Hatalmas templom mely a kolónia büszkesége, szobrok az isteneknek, színház és havonta több rendezvény is emeli a kolónia fényét. Míves épületek, utak, kiépített terek, agóra stb.

Ár


szintenként: 1000 ezüst, 100 kézműves termék, 50 fémáru, 25 fa, 200 kő, 50 nyersanyag


Gazdasági szintek: A kolónia gazdasági szintjei a bevételt jelentik és a kolónia gazdaságának erősségét. 0.-adik szinten (alapítás) a kolónia kap termelési és fogyasztási alapokat, melyek hozzá adódnak az anyaországéhoz ezzel növelve annak bevételeit, ha növeled a gazdasági szinteket akkor növelheted a gazdasági forgalmat mellyel nő a termelési és a fogyasztási alap is (azonban nyilván a termelési jobban), így nagyobb bevételhez juthatsz. 10-es szinten a kolónia kb. 6x annyit termel, mint 1-esen.


Ár


szintenként: 10000 ezüst, 200 kézműves termék, 100 fémáru, 100 fa, 100 kő, 100 nyersanyagKolónia helyőrsége:
A kolóniának van helyőrsége, melyek után nem kell utánpótlást fizetni és a zsold is egyszerűen a központi költségvetésből vonódik le, azonban egy kolónia nem képes akármekkora helyőrséget eltartani, erre vonatkozik a „Helyőrség k. (azaz kapacitás)” mutató. Ez azt jelenti, hogy mekkora a helyőrséged eltartási terhe, vagyis nem a létszámra vonatkozik, más a gyalogosoknak, a lovasoknak, a hajóknak stb. ezt a védelmi szintekkel lehet növelni, ami nem csak erődítést jelent ugye, hanem kaszárnyákat, istállókat, új dokkokat stb. Szintenként 300-at jelent, ami 3000-ig kitolható ( ez jelenthet 3000 gyalogost, de 20 Trireme-t is ) vagyis ennyit tud eltartani egy kolónia. Ez részben azt akadályozza meg játék technikai szempontokból, hogy bármennyi csapatot bepakolj egy kolóniába és ezzel egy darabig megold az utánpótlást kissé irreálisan, természetesen a fenti mutató függvényében szét lehet osztani a csapatokat. A helyőrségek a környéken is végezhetnek hadműveleteket, nem kell feltétlenül a városban maradniuk, de azt a hadvezetés topikban mindenképpen jelezni kell, hogy számon lehessen tartani.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
 
Kolonizálás
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Hellász Aranykor :: Általános :: Szabályok-
Ugrás: