Hellász Aranykor

Fórum alapú történelmi stratégia - szerepjáték
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 NJK diplomácia / Zsoldosok

Go down 
SzerzőÜzenet
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: NJK diplomácia / Zsoldosok   Vas. Júl. 18, 2010 3:12 pm

NJK diplomácia

A játékban lehetőség van olyan országokkal, népekkel is felvenni a kapcsolatot, melyeket nem játékos irányít, vagyis „NJK azaz Nem Játékos Karakter”. Ezen népeket, szerveződéseket az adminok fogják képviselni, és az NJK diplomácia topikban lehet felvenni a kapcsolatot velük. Három féle NJK lehet általánosságban, persze akadhat kivétel is

- Azon választható görög városállamok, melyeket éppen akkor nem visz játékos, így NJK státuszban van.
- Azon államok és népek, melyek alapból nem válaszhatók, de nyilvánvalóan jelen vannak a játékban, ilyenek: a perzsák, a karthágóiak, a trák törzsek stb.
- Azon szervezetek és csoportok, melyek alapból nem válaszhatók, jelen vannak a játékban, ha nem is mindig és stabilan, ilyenek: kalózok, banditák, zsoldos seregek, hadurak stb.

Ezen NJK lehetőségektől az országod erejétől és befolyásától függően lehet várni bármit is (az NJK kapcsolatokra nagy hatással lesz államod kulturális ereje, mely nem lebecsülendő), fontos, hogy a múltban milyen volt az adott NJK és országod kapcsolata. Egy NJK-ra nem mindig érdemes építeni, hisz náluk is állandóan változhatnak a belső viszonyok és ez által a külpolitikájuk, rendszeres pénzeléssel, segítséggel stb. lehet azonban sokat javítani egy-egy kapcsolaton. Fontos, hogy NJK-val nem lehet kereskedni! Az NJK nevében minden esetben a kijelölt admin cselekszik és nyilatkozik.

Zsoldosok: Fontos része a játéknak a zsoldosok bérlése, mely szintén az NJK diplomácia részhez tartozik és ugyanúgy az említett topikban kell intézni az ezzel kapcsolatos ügyeket. Ha zsoldosokat akarsz felbérelni, akkor annyi a dolgod, hogy a topikodban kérsz egy listát a lehetséges egységekről illetve csapatokról, hogy éppen milyenek állnak a rendelkezésedre, ez területtől függő, így egy adott területre kell kérned a lehetőségeket. A lista mellé kapsz egy árat is, hogy mely egységnek mennyi a zsoldja. Akadhat olyan lehetőség is, hogy egy egész sereget is zsoldodba fogadhatsz, egy olyan kompániát mely már összeszokott és rendelkezik harctéri tapasztalatokkal (a zsoldos seregben vannak gyalogosok, lovasok, stb.) A vízen a kalózokat ugyanúgy felbérelheted ezzel a módszerrel és választhatsz, hogy a te zászlóid alatt hajózzanak vagy saját alatt és akkor arctalanságot biztosítasz magadnak és az akcióidnak (természetesen nem teljesen biztos, hogy nem derül ki a felbérlő kiléte).
A zsoldosok néha maguk ajánlják fel szolgálataikat neked, erről értesítést kapsz, ha előfordulna.

A zsoldos csapatoknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai is:

Előnyök:

- Általában veterán, harcedzett katonákról van szó
- Nem a saját néped fiai pusztulnak a csatatéren
- Új, más nációjú és képességű egységeket is kipróbálhatsz a csatatéren és hasznosíthatod azok előnyeit a harcban.

Hátrányok:

- Több a zsoldjuk, mint a saját katonáidé, ezért sokkal nagyobb költség
- Kisebb morállal rendelkeznek, ugyanis csak a pénz köti hozzád őket (általában, de vannak kivételek, amikor a zsoldosok a leghűbbek vezérükhöz)
- Ha elfogy a pénz, ellened fordulhatnak és amúgy is nehezebb kordában tartani őket (a náció mentalitásától is függ)


A zsoldos csapatok ellátását nem kell biztosítanod, egyedül a zsoldjukra kell odafigyelni és rendszeresen, időben eljuttatni nekik, ez azért van, mert az állam nem tartja el ezeket a csapatokat, nem látja el őket munícióval, azt magán úton oldják meg, az állam csak leadta a "megrendelést" és fizetett a "szolgáltatásért". A zsoldos csapatoknak vagy seregeknek van saját vezérük akik elintézik az utánpótlást valamilyen módon. (elő fordulhat, hogy egy zsoldos sereg is küzd az éhséggel vagy felszerelésbeli ellátással, de ha ez bekövetkezik akkor arról úgyis értesítést kapsz.) /Játéktechnikailag is nehéz lett volna bevezetni a zsoldosok sokféleségéből adódóan a fix utánpótlást, mint a hadsereg többi részénél/

Alább egy kép látható, amely az exceles büdzsében található zsoldos hadseregek kezelésére szolgáló egyik panelt mutatja be, hozzá pár instrukcióval. Ebből a fajta panelból 4 db van, azaz egy állam maximum 4 darab zsoldos hadsereget alkalmazhat, egyenként akár 10 féle egységgel.Minden ugyanazt jelenti gyakorlatilag, mint az Utánpótlás szabálynál a hadsereg és a flotta panel, annyi különbséggel, hogy itt csak az ezüst vonódik ami a zsoldot jelenti, ettől függetlenül bármilyen más árut szállíthat a sereg tranzakcióra vagy tartaléknak.

Talán világos, hogy a "darab" a felbérelt katonák számát jelenti a "zsold/fő" a fejenkénti zsoldot és a zsoldos típusa pedig az adott zsoldos típusát takarja (ez igen sok féle lehet). A hadsereg megnevezése kényelmi szempontokat szolgál, hogy könnyebben eligazodj a zsoldos csapataid között.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: Re: NJK diplomácia / Zsoldosok   Pént. Aug. 13, 2010 8:12 pm

A korban sok állam, királyság és birodalom is létezett, melyekkel kapcsolatban voltak a görög városállamok, legyen az békés vagy rossz kapcsolat, de mindenképpen meg kell említeni két olyan hatalmat, mely potenciálisan a görög városállamok riválisa vagy ellensége. Ez a két hatalom pedig Karthágó és Perzsia. A játékban két darab admin lesz (egyelőre), melyek meg is személyesítik eme két birodalmat és részben játszunk is vele, hogy nekünk is jusson ki valamennyi a szórakozásból. Very Happy , Dermaglen fogja vezetni a hatalmas Perzsiát Xerxész néven és én Shua pedig Hamilcar néven vezetem Karthágót. Az országok felügyelete úgy lesz elosztva, hogy az illeszkedjen ehhez a képhez, vagyis Karthágó potenciálisabb ellenségeit, Magna Graecia 9 városállamát viszi majd Dermaglen, így én magam nem fogok tudni ezen országok ellenem való tevékenységéről, természetesen ha véletlenül is megtudunk valamit, akkor is objektívek és semlegesek fogunk maradni, én fogom vezetni pedig Hellász 16 városállamát, mely inkább Perzsia számára potenciális ellenfél, így ugyanaz a helyzet, mint előbb. A feladat nagyobb része így rám esik, de mivel az én ötletem volt a játék és én írtam a szabályait, jogos, hogy én vigyem a feladatok nagyobbik részét. A játék során előfordulhatnak lejátszott ütközetek NJK - NJK csapatok között is, ezt vagy közösen vezetjük le, vagy megkérünk egy ismerősünket aki jártas az ilyen játékokban, hogy vezesse le. Tartogat tehát izgalmakat az NJK része is a játéknak.

Rövid jellemzés a teljesség igénye nélkül eme két meghatározó államról:

Perzsia

Méltán törhetnek aggodalmak a görögökre, ha a perzsák nevét meghallják, a kor leghatalmasabb birodalma, a világ akkori népességének közel 40%-a élt uralmuk alatt! A perzsák egyik legnagyobb célja elfoglalni görögföldet, hogy ezúton bejussanak Európába és birodalmuk szinte az egész ismert világra kiterjesszék. Perzsia seregei olyan számosak, hogy talán maguk sem tudják számon tartani és ugyanannyira sokfélék is. Ez ami a perzsák erőssége az a gyengesége is, nincs kellőképp központosított hadsereg, akarat és felszerelésbeli hiányosságaik is vannak, a birodalmat a hadsereg tartja össze, ezért is szenvedett Xerxész csúfos vereséget a görögöktől pár évvel ezelőtt. De bolond az aki nem számol eme hatalmas "szörnyeteg" erejével és gazdagságával.

Karthágó

A nyugat mediterráneum leggazdagabb és legbefolyásosabb kereskedő állama, tengerészeinek ügyessége a görögökével vetekedik és flottája hatalmas és erős. Uralma alatt tartja Afrika északi partvidékeit, Szardíniát, Korzikát, Szicília egy részét és a Baleárokat, hajói Heráklész oszlopain túl is kereskednek és uralmuk alatt tartják az innen jövő kereskedelmet. Zsoldos seregeik fenntartják Karthágó befolyását és terjesztik akaratát. Karthágó egy erős, gazdag város ám de önmaga nem tudna elég csapatot állítani ahhoz, hogy fenntartsa hatalmát, noha tengerészei karthágóiak, de szárazföldi csapatoknak kénytelen zsoldosokat fogadni, hatalma tehát pénzén alapszik, pozíciói erősek, de nem megrendíthetetlenek és a város is sok kérdésben megosztott, foglya a bürokráciának. Figyelni kell azonban Karthágóra a főníciai Didó királynő alapította afrikai városra, hisz befolyása rendkívül erős.


A két fenti hatalom által alkalmazott legjellegzetesebb egységek (általában):

PERZSIA


Harci Szekér: A perzsák kedvelt hadi eszköze volt a harci szekér, mely valóban nagyon hasznos volt a sík területeken, mint Egyiptom vagy Szíria. Tengelyét éles kaszákkal hosszabbították meg, melyek szétvagdalták az ellenség gyalogosainak lábait, ha közéjük hajtott a hajtó. Általában két katona volt a szekéren, a hajtó és egy íjász vagy dárda hajító aki pontos lövésekkel végzett az ellenséggel.

Nehéz Harci Szekér:
Nem is szekerek, már már tornyok ezek a járművek, melyet ritkán, de használtak a perzsák. Egy toronyszerű építményt körülbelül 8-10 ökör vontatott, a szerkezet tetején körülbelül egy tucat íjász kapott helyet. Leginkább védekezésben használták, ha valami folytán a csapatoknak vissza kellett húzódniuk, pár ilyen nehéz harci szekér már hathatós védelmet volt képes nyújtani.

Halhatatlan ( testőrség, számuk mindig pontosan 10.000 fő):
A perzsa uralkodó elit testőrségének tagjai. Bármikor képesek meghalni az uralkodóért, kétség nem fér hozzá, hogy a halhatatlanok a hatalmas perzsa hadsereg legütőképesebb egységei. Jól felszerelt katonák akik lándzsával, íjjal és pajzzsal vonulnak a csatába, kiképzésük messze jobb, mint bármelyik katonáé Perzsiában.

Szkíta Lovas Íjász: Az északi puszták kiváló harcos lovas íjászai akikkel még maga Nagy Dareiosz sem bírt. Ezen harcosok gyakran fordulnak meg zsoldosként a perzsa seregekben és nagy becsben tartották őket, mint ütőképes sereg részeket.

Perzsa Íjász: Mondhatni a perzsa seregek alap embere az íjász, ugyanis taktikájuk hatalmas nyílzáporokra épült, mely megpuhítja vagy akár rögtön szét is veri az ellenséget. Erre alapszik a legendás mondás, miszerint a perzsák nyilai elhomályosítják a napot is.

Tevés Íjász:
Tevéken harcoló íjászok, melyek Közép-Ázsiából vagy Arábiából származnak.

Tevés Lándzsás: Tevén harcoló lándzsások, akik a lovasság egy kiegészítőjeként funkcionálnak.

Perzsa Könnyű Gyalogos: A perzsa tömeg hadsereg törzsét alkotják a pajzzsal és lándzsával, karddal felszerelt páncél és sisak nélküli könnyű gyalogosok. Nem annyira képzettségükkel vagy felszerelésükkel, mint inkább számukkal kerekednek felül az ellenségen.

Perzsa Könnyű Lovas:
Hagyományos perzsa könnyű lovasok, melyek igen gyorsan képesek manőverezni a csatákban, lándzsával és elsősorban íjjal vannak felszerelve, így az ellenség puhításában és az üldözésben kapnak főszerepet.

Perzsa nemesi Lovas:
A perzsa nemességből származó, jobban felszerelt lovasság, pajzzsal és lándzsával folytatnak közelharcot a csatában, de íjjal is rendelkeznek.

Baktriai Lovas: Félelmetes nehézlovasok a messzi keleti Baktriából, pajzzsal és lándzsával valamint könnyű, de mégis ellenálló nemez páncélzattal vannak felszerelve, lovaikat is jól védik, melyek szügyén szintén nemez van.

Sparabara:
Az említett perzsa taktika egy másik kulcsfontosságú szereplője a nagy négyszögletű pajzzsal és lándzsával felszerelt sparabara gyalogság, melyek az íjászokat hivatottak védeni, majd a nyílzápor után szisztematikusan előre nyomulni.

Kappadókiai Gyalogos: Kis Ázsia hegyeiből származó gyalogosok, melyek könnyű felszereltségűek, de nagyon hatékony harcosok akik nehéz terepen is megállják a helyüket.

Indiai Gyalogos:
A messzi Indus földjéről érkező zsoldosok akik hatalmas ember méretű, de könnyű bőr pajzzsal és lándzsával vannak ellátva.

Egyiptomi Íjász: Képzett egyiptomi íjászok, tradicionális íjaikkal, messze nem túl hatékonyak, de közelebb távon halálos pontossággal lőnek.

Egyiptomi gyalogos:
Pajzzsal és sarló szerű vágó fegyverrel vagy lándzsával felszerelt gyalogosok akik a könnyed mozgású egységeket gyarapítják a perzsáknál.

Núbiai lándzsás:
Kelet Afrika erős testfelépítésű núbiai törzsi harcosai akik zsoldosként szolgálják a perzsa királyt.

Arab lovas:
Arábia ügyes és gyors mozgású könnyű lovasai, akik hajlított karddal hadakoznak.

Arab gyalogos:
Lándzsával és könnyű pajzzsal ellátott gyalogosok Arábiából.

Harci Elefánt: A perzsák, ha nem is gyakran, de alkalmaznak Indiából „importált” elefántokat, hogy a csatamezőn alkalmazzák őket, az ókor tankjai, az elefántok tornyot hordoznak hátukon onnan pedig mesterlövész íjászok szedik áldozataikat, az irányító mindig tart a kezében egy vésőt és egy kalapácsot, ha a dühödt elefánt a saját csapatok ellen fordulna.

KARTHÁGÓ


Harci Elefánt:
A karthágóiak előszeretettel alkalmaznak elefántokat az ütközetekben, akadnak indiai és afrikai elefántok is, melyek képesek tornyokat cipelni a hátukon és benne íjászokat, de elterjedt „helyi” észak afrikai bozót elefánt alkalmazása, mely nem olyan nagy, mint rokonai, de épp elég ahhoz, hogy az irányítója hosszú lándzsával, nyakában ülve rontson az ellenségre és mindent elsöprő ékként törje át az erős állat az ellen sorfalát.

Numídiai Lovas: Az észak afrikai berber származású numídiaiak avagy numídák hagyományos részét képezik a karthágói zsoldos seregeknek, ezen gyors és nagyon jó manőverező képességgel rendelkező lovasok az ellenség közelébe férkőzve dobják feléjük hajító lándzsáikat, majd az utolsóval őrlik fel az ellenfelet gyors és pontos támadásaikkal.

Ibériai Gyalogos: Közepesen illetve könnyen páncélozott ibér gyalogosok Ibériából, akik sisakkal, lándzsával, tradicionális hajlított rövid kardjaikkal és egy kis méretű pajzzsal vannak felszerelve.

Baleári Parittyás: A Baleárok az ókorban híresek voltak képzett parittyásaikról, melyet Karthágó előszeretettel használt ki és zsoldosként alkalmazta őket, pontos és veszélyes lövéseket tudnak leadni parittyáikkal.

Kelta Gyalogos: Észak Ibéria, Gallia és más északi területekről érkezett kelta zsoldosok, akik hagyományos szerelésükben, harci festékben indulnak csatába. Felszerelésük változó, vannak sisakos, pajzsos, lándzsával vagy hosszú karddal felfegyverzettek, de van, aki félmeztelenül egy szál lándzsával vonul harcba.

Kelta Lovas: Gallia nehéz lovassága, hatalmas vaskos lovakon harcolnak ezek a kelta zsoldosok nehéz fegyverzetben és hosszú erős lándzsával törnek az ellenségre.

Líbiai Nehéz Gyalogos: Fegyelmezett és jól felfegyverzett, sisakkal, lándzsával és pajzzsal rendelkező gyalogosok, melyek a líbiai – föníciai városokból származnak leginkább.

Líbiai Könnyű Gyalogos:
A belső líbiai törzsekből kikerülő harcosok, könnyű pajzzsal és lándzsával, valamint hajító dárdákkal, remek kiegészítése a Líbiai Nehéz Gyalogságnak.

Mauritániai Íjász: Afrika észak - nyugati partvidékéről származó könnyű felszerelésű íjászok, a vadászatban és harcokban megedzett berber / afrikai íjászok hatásos részei Karthágó zsoldos seregének.

Afrikai Gyalogos: Afrika belső részeiről érkezett szerecsen zsoldosok, vegyes könnyű felszerelésűek, de vakmerőségük és bátorságuk feledteti felszerelésbeli hiányukat, oroszlánként harcolnak, természetesen, ha megfizetik őket.

Karthágói Gyalogos: Karthágó polgáraiból verbuválódott elit csapatok tagjai, „Szent Csapat”-nak is szokták nevezni őket, nagyon jól kiképzett, a görög hoplitákéhoz hasonló harcmodort vívnak, felszerelésük is a nehéz hopliták súlycsoportjában van, ezen csapatok azonban legfeljebb a város közvetlen védelmében harcolnak.

Karthágói Lovas: A „Szent Csapat” lovas egységei, típusukat tekintve a nehéz lovasságot képviselik, remekül felszereltek páncélzatban és fegyverzetben egyaránt. Szintúgy csak a város és a környező területek közvetlen védelmében harcolnak leginkább.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
 
NJK diplomácia / Zsoldosok
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Hellász Aranykor :: Általános :: Szabályok-
Ugrás: