Hellász Aranykor

Fórum alapú történelmi stratégia - szerepjáték
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Hadsereg - Egységek

Go down 
SzerzőÜzenet
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: Hadsereg - Egységek   Vas. Júl. 18, 2010 5:20 pm

Egységek

Ezen egységek az összes választható görög városállamban képezhetők, ha nincs is mindenhol speciálisan egy-egy egység (pl. Nehéz Lovast nem gyakran alkalmaznak a krétaiak) attól még képezhető, ez a közös nyelv és kultúrával magyarázható, és a néhol lazább néhol szorosabb szálakkal, amelyek a görög városokat kötik össze, így a görög zsoldosok (nem ugyanaz, mint a más nációjú zsoldosok) is szabadon mozognak az egész hellén világban. Nyilvánvalóan a csaták megítélésénél figyelembe lesz véve az, hogy mely állam irányítja az adott egységet és melyek a tradicionális fegyvernemei, így az átlagnál erősebb lesz a spártai vagy thébai hoplita, az athéni flotta, a krétai íjász, a thesszáliai lovas stb. (ez természetesen nem törvényszerű győzelmet jelent a csatatéren, csupán erőfölényt a minőségből adódóan). Egyes egységek nem feltétel nélkül jellemzőek a korban, de a játékban használhatók, hogy színesebbé tegyék azt. Az egységek árai darabban értendők. Minden egységnek fel vannak tüntetve az árai és a zsoldja (a zsoldon kívül utánpótlásra is szükségük van ha idegen földön háborúznak, de ez bővebben az Utánpótlás részben van leírva)


Szárazföldi egységek:


Könnyű Hoplita:
A kor görög hadseregeinek alap egységének a Hoplitának a könnyebb felszerelésű típusa. Körülbelül három méteres lándzsával és méretes pajzzsal vannak felszerelve, ezen kívül sisak és lábszárvédő is szolgál védelemnek. Testpáncélt nem viselnek csupán tunikát. Falanxban harcolnak, de ütőképesek a szabadabb közelharcban is, melyben hajlított rövid kardot használnak.

Ár: 15 ezüst, 0.1 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 3 ezüst

Nehéz Hoplita: Az igazi nehéz felszerelésű Hopliták, melyek mellvértet és egyéb kiegészítő védelmi felszereléseket is viselnek. Ütőképes nehézgyalogság, mely fegyelmezett harcban bármely náció hadserege ellen bátran veszi fel a küzdelmet.

Ár: 22.5 ezüst, 0.2 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 4.5 ezüst

Psiloi: Könnyű gyalogsági egység. A Psiloinak semmiféle páncélzata nincs, de még pajzsa sem, hajító dárdákkal és rövid íjakkal harcolnak, egyesek egyéb híján akár köveket is dobálnak. Harcmodorukra jellemző, hogy megpróbálják zavarni az ellenség zárt alakzatait, egyetlen védelmük, ha a saját nehézfegyverzetű csapatok mögé húzódnak vissza. Felszerelésbeli hiányosságaik ellenére azonban nagyon hasznos részét tudják képezni a hadseregeknek.

Ár: 2.5 ezüst, 0.1 kézműves termék
Zsold: 0.5 ezüst

Peltasta: Ez az egység is a könnyűgyalogsághoz tartozik, azonban nagyobb harcértékkel bír, mint a Psiloi. Rendelkeznek pajzzsal és több hajító dárdával is, esetleg még rövid karddal, sisakkal és lándzsával is. A zárt alakzatok között mozognak, de képesek önálló manővereket is végrehajtani és veszteséget okozni az ellenfélnek.

Ár: 7.5 ezüst, 0.1 kézműves termék
Zsold: 1.5 ezüst

Íjász: Az íjászok, ahogy más hadseregekben is, elengedhetetlen elemei a csatatérnek. Nyílzáporaikkal vagy precíz lövéseikkel felpuhítják az ellenség sorait és akár komoly veszteségeket is tudnak okozni, támadásban és védekezésben is hasznosak.

Ár: 7.5 ezüst, 0.1 kézműves termék
Zsold: 1.5 ezüst

Parittyás:
Az íjászok mellett a másik elterjedt távolsági fegyvernem, a képzett parittyások messze tudják repíteni kiélezett köveiket, amelyek halálos fenyegetés jelentenek a kevésbé védett egységeknek.

Ár: 6 ezüst, 0.1 kézműves termék
Zsold: 1.2 ezüst

Phalangita:
A phalangiták kifejezetten a falanx harcmodorra kiképzett harcosokból állnak, páncélozottságuk a könnyű és a nehéz hoplita közé tehető, azonban pajzsuk jóval kisebb átmérőjű. A phalangiták egyenként kevésbé kiképzett harcosok, mint a hopliták, de fegyelmezett csapatmunkájukkal félelmetes erőt képviselnek. Lándzsáik öt-hat méter hosszúak is lehetnek.

Ár: 12.5 ezüst, 0.1 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 2.5 ezüst

Thureophoroi:
Az előcsatározók és a phalangiták keverékei. Nagy ovális pajzzsal, bronz sisakkal és lándzsával vannak felszerelve, ezen kívül hajító dárdákkal is rendelkeznek. A csatában könnyű mozgású egységekként folytatnak előcsatározói szerepet és hajítják el az ellenség felé dárdáikat, hogy gyengítsék azok vonalait, azonban ha támadás éri őket nem csak a visszahúzódás az egyetlen út a védekezéshez, ki vannak képezve, hogy ilyenkor falanxba rendeződnek és úgy állítják meg az ellenség támadását.

Ár: 10 ezüst, 0.1 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 2 ezüst

Könnyű Lovas:
Gyors, de páncélozatlan lovasok, melyek hosszú lándzsával indulnak csatába. Feladatuk az ellenség könnyű gyalogságának távoltartása, valamint gyors és zavaró manőverek.

Ár: 37.5 ezüst, 0.1 kézműves termék
Zsold: 7.5 ezüst

Közepesen Páncélozott Lovas:
Sisakkal és lábszárvédővel, esetleg kisebb pajzzsal, hosszú lovassági lándzsával és karddal ellátott lovas, mely önálló támadásokra, az ellenség alakzatainak oldalba támadására, megkerülésére és szétszakítására is képes.

Ár: 75 ezüst, 0.1 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 15 ezüst

Nehéz Lovas:
A lovas teljesen páncélozott és a lovon is van fém szügyvédő. Hosszú lovassági lándzsáikat előretartva ékként robbannak be az ellenséges gyalogság vagy lovasság közé, közelharcban kardjaikkal veszik fel a harcot az ellenséggel. Egy-egy jól ütemezett nehézlovas támadás egy egész sereget a földbe tiporhat.

Ár: 100 ezüst, 0.2 fémáru, 0.2 kézműves termék
Zsold: 20 ezüst

Harci Szekér: Ugyan görögföld nagy részén nem 100%osan alkalmazható ez az egység, de tradicionálisan hozzá tartozik a görögök hadművészetéhez. A két vagy négy lovas harci szekereken egy hajtó és egy dárdahajító vagy íjász kap helyet, mely precíz támadásokkal ritkítja az ellent. A kerekeken általában pengék vannak, hogy még nagyobb veszteséget okozhasson egy ilyen egység az ellenfélnek. Az ellenség körében erősen morálromboló tud lenni.

Ár: 300 ezüst, 0.4 fémáru, 0.4 kézműves termék, 0.2 fa
Zsold: 60 ezüst

Ballista:
Dárdahajító berendezés, mely páncélszakító erővel lövi ki a dárdát az ellenségre, elég távolra és precízen lehet vele lőni. Kezelő személyzete kb. 3 fő.

Ár: 300 ezüst, 1 kézműves termék, 1 fa
Zsold: 60 ezüst

Nehéz Ballista:
Képes akár több dárdát is vagy követ kilőni még messzebbre és még nagyobb erővel. Kezelő személyzete kb. 5 fő.

Ár: 150 ezüst, 2 kézműves termék, 2 fa
Zsold: 750 ezüst

Katapult:
Kőhajító gép, mely súlyos köveket hajít az ellenség közé, komoly veszteségeket okozva, ostromoknál is használják a várfalak rombolására. Kezelő személyzete kb. 5 fő.

Ár: 125 ezüst, 1 kézműves termék, 2 fa
Zsold: 625 ezüst

Nehéz Katapult:
Még súlyosabb köveket és még messzebbre képes hajítani, ezzel arányosan nőhet az ellenség vesztesége is. Ostromoknál nagyban megkönnyítheti a támadók dolgát, félelmetes pusztító erővel rendelkezik. Kezelő személyzete kb. 10 fő.

Ár: 1875 ezüst, 2 kézműves termék, 3 fa
Zsold: 375 ezüst

Flotta:

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb és nagyobb hajóknak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kisebb hajók olcsóbbak, így több állhat rendelkezésre, pl. kereskedelem biztosítására, valamint partközelben kevésbé veszélyes velük hajózni, mint a nagyobb süllyedéssel rendelkező típusokkal, a nagyobb hajók a harcokban ütőképesebbek (persze nem mindig) és a több evezősnek köszönhetően gyorsabban tudnak haladni (ez legfőképp a szélcsendes időkre vonatkozik). A hajók legénységének körülbelül egy ötöde felfegyverzett katona (ez lehetővé teszi, hogy partok mentén fosztogassanak és korlátozott szárazföldi hadviselést is folytathatnak), de szükség esetén az evezősök is csatába szállnak, nekik nincsen páncélzatuk, egy rövid karddal harcolnak. A hajók képesek csapatokat szállítani, mindegyik típus mellett fel van tüntetve, hogy mennyit, azonban figyelembe kell venni, hogy minél jobban meg van tömve egy hajó annál lassabb és rosszabb a manőverezési képessége. A hajók képesek utánpótlást is szállítani, noha nem akkora mértékűt, mint a szállító hajók, de ez a kapacitás elég szokott lenni arra, hogy a maguk utánpótlását biztosítsák, a hajók a maximális ember mennyiség mellett képesek a maximális egység készletet is szállítani.

Bireme: Két sor evezős hajó, körülbelül 120 főnyi legénységgel. Maximum 100 embert képes szállítani. 100 egység készletet képes szállítani.

Ár: 1125 ezüst, 10 kézműves termék, 10 fémáru, 45 fa
Zsold: 225 ezüst

Trireme: Három sor evezős hajó, körülbelül 200 főnyi legénységgel, a kord domináns hajó típusa. Maximum 150 embert képes szállítani. 150 egység készletet képes szállítani.

Ár: 1875 ezüst, 15 kézműves termék, 15 fémáru, 60 fa
Zsold: 375 ezüst

Quadrireme: Négy sor evezős hajó, körülbelül 350 főnyi legénységgel. Maximum 200 embert képes szállítani. 200 egység készletet képes szállítani.

Ár: 3300 ezüst, 20 kézműves termék, 20 fémáru, 75 fa
Zsold: 660 ezüst

Quinquereme: Öt sor evezős hajó, körülbelül 450 főnyi legénységgel. Maximum 250 embert képes szállítani. 250 egység készletet képes szállítani.

Ár: 4200 ezüst, 25 kézműves termék, 25 fémáru, 90 fa
Zsold: 840 ezüst

Hexareme: Hat sor evezős hajó, körülbelül 550 főnyi legénységgel, ritkán alkalmazzák őket, akkor is leginkább zászlóshajónak. Maximum 300 embert képes szállítani. 300 egység készletet képes szállítani.

Ár: 5250 ezüst, 30 kézműves termék, 30 fémáru, 105 fa
Zsold: 1050 ezüstVissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
 
Hadsereg - Egységek
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Hellász Aranykor :: Általános :: Szabályok-
Ugrás: