Hellász Aranykor

Fórum alapú történelmi stratégia - szerepjáték
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Választható Államok

Go down 
SzerzőÜzenet
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: Választható Államok   Vas. Júl. 18, 2010 5:38 pm

Választható Államok

A választható államok három csoportba vannak osztva, az egy csoportban lévő városállamok nagyjából egy súlycsoportot képviselnek (nem feltétlenül minden téren, valamelyik katonailag / gazdaságilag / kultúrájában erősebb), ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy 3. csoportbeli országgal nem lehetne akár túl is szárnyalni egy 1. csoportbélit. A "gyengébb" országoknak viszont előnye, hogy kevesebb figyelem terelődik rájuk, így kisebb feladatokkal kell megküzdeniük, mint a hatalmukat fenntartani próbáló nagyobbaknak. A 3. csoport városállamai továbbá mind kedvező geopolitikai adottságokkal rendelkeznek. Nincs különbség tehát a játék minősége között, akármelyik csoportból is választasz államot, arra viszont figyelj, hogy 1. csoportbéli államhoz több figyelem és jelenlét szükséges (ha valaki ezekkel passzívabb azoktól hamarabb elvesszük az államát), a 2. és 3. csoporthoz valamivel kevesebb.

A csoportok: (a sorszámok nem az erősséget jelképezik, a csoportokban keverve, vegyesen vannak az államok)

1. csoport

1. Spárta
2. Athén
3. Korinthosz
4. Théba
5. Makedónia
6. Agrigentón
7. Szürakuszai
8. Tarentum
9. Neapolisz


2. csoport

10. Épeirosz
11. Megara
12. Aitólia
13. Chalkis
14. Thesszália
15. Ephesos
16. Milétosz
17. Szübarisz
18. Brundisium
19. Krotón

3. csoport

20. Büzantion
21. Rhodosz
22. Kréta
23. Naxos
24. Messana
25. RhégionLeírások:


HELLÁSZ


Spárta
Hellász egyik legerősebb városállama, mely méltán híres militarista társadalmáról és ebből adódóan egyedülállóan erős szárazföldi hadseregéről. Egyedül uralja a Peloponnészosz félsziget déli földjeit és annak termését és magáénak tudhatja. A városnak gondot okozhatnak a körüllakó helóták, ha nem irányítják őket vasmarokkal. A spártaiak számára a tengeri küzdelem idegen, de a földön Herkulesi erővel állnak szembe bárkivel.

Athén
Spárta nagy vetélytársa; a kultúra és művészetek fellegvára. Athén gazdag kereskedő város és erős flottával rendelkezik, hogy megvédje érdekeit. Vagyona számottevő nem csak a kereskedelem, de a gazdag ezüstbányák miatt is, azonban sok irigye akad akik komoly fenyegetést jelentenek a városra.

Thébai
Az örök kívülálló város, mely mindig is olyan befolyásra akart szert tenni, mint Spárta vagy Athén. Az ereje mindenesetre meg van hozzá, a környező városok mind hódolnak erős szárazföldi seregei előtt és adót fizetnek neki. Stratégiai helyen fekszik hisz ő uralja azokat a szorosokat melyek délre tartanak, Hellász belső területei felé.

Korinthosz
A Peloponnészosz sziget keskeny szárazföldi bejáratánál fekszik a dórok eme jelentős városa. Erős falai vannak és Athén után az egyik legerősebb tengeri hatalom a görög városok között, jó kapcsolatokat ápol több más várossal is és jelentős a kereskedelme. Ezen tények Korinthoszt megkerülhetetlen városállammá teszik a politikában.

Makedónia
A görögök által mindig alsóbbrendűnek titulált makedónok egyáltalán nem olyan jelentéktelenek, mint ahogy az egyes görög vezetők szeretnék. Nagy és erős királyság, melynek számottevő ereje van, Észak-Hellász egyik legerősebb állama. Lovasai és könnyű gyalogsága messze földön híres és rettegett. Azonban még erre az erős államra is fenyegetést jelentenek a körülötte élő kelta, illír és trák népek.

Milétosz
Kis-Ázsia jelentős városállama, erős tengeri hatalommal bír és élen jár a művészetek és tudományok istápolásában, több neves filozófus is innen származik. Kérdéses, hogy ezen erős és fejlett város képes-e megküzdeni a többi vetélytárssal és a görögök legnagyobb ellenségével: a perzsákkal.

Ephesos
A Kis-Ázsiai görög városok egyik legjelentősebbike, nagy és erős város. Milétosz ősi riválisa. Hadserege erős; gazdag, gyarapodó város. Előtte is ott a perzsák által jelentett kihívás, amely akár lehetőséggé is válhat.

Épeirosz
Az észak-nyugati görög területek legjelentősebb állama, egy törzsszövetségből jött létre, melyet vagy egy tucat dór és illír törzs alkotott. Termékeny síkságai vannak és Épeirosz ellenőrzi az Adriai Tenger kijáratát, meggyűlhet azonban még a baja az északon lévő illír és kelta törzsekkel, valamint a kalózokkal, melyeknek kedvelt célpontjai közé tartoznak az Adria felé vezető vízi utak.

Megara
Ősi város mely Attica-t és a Peloponnészoszt összekötő földhídon fekszik, híres templomairól és építészeti remekeiről, a várost erős falak védik. „Van a megaraiakról egy közmondás… Úgy építkeznek, mintha örökké élnének, és úgy élnek, mintha holnap meghalnának.” Szent Jeromos.

Aetólia
Hellász nyugati részén terül el az Aetól városok szövetsége, mely jelentős erőt képvisel a térségben. Az itt élők kemény körülményekhez szoktak, rengeteg a kisebb erődítmény és városaiknak is erős védelme van, igazi katonás és kemény állam.

Chalkis
Euboia legerősebb városa, mely a múltban megannyi kolóniát hozott létre, a város híres a fém megmunkálásáról, festékeiről és kézműves termékeiről melyek jelentős gazdagságot kölcsönöznek neki.

Thesszália
Közép Hellász relatíve nagy kiterjedésű állama, természetes védelme nem igazán akad, hisz az egész állam egy nagy síkságon terül el, ebből a gyengeségéből adódik azonban legnagyobb erőssége is, melyről messze földön híres: a thesszáliai lovasság. Kiváló lovakkal és lovasokkal rendelkezik, és a síkságon megterem a gabona is, mellyel el tudják látni fő fegyvernemüket.

Büzantion
A legkeletebbi jelentős görög város, mely nem kevésbé fontos helyen fekszik, mint Ázsia és Európa összeköttetésénél. A Hellészpontoszon keresztül zajlik a Hellászba tartó gabona kereskedelem nagy része is és rengeteg kereskedő halad át ezen a stratégia fontosságú helyen. Jelentős jövedelme van a kereskedelemből és vámokból.

Rhodosz
Jelentős görög sziget és állam, kitűnő természetes védelme révén még a közeli perzsa fenyegetés sem olyan nagy, mint máshol. Fontos állomás a Földközi Tenger keleti medencéje felé haladó hajóknak és árucikkeknek. A rhodosziak hagyományiakból fakadóan ügyes hajósok.

Kréta
Az ősi sziget mely régen a Minószi kultúrának adott otthont, nagy kiterjedésű és a tenger biztosítja természetes védelmét. Földjei sziklásak, így nem termékenyek, de kereskedelme és kézműves ipara jelentős. Egész Hellászban, de még távolabb is keresett zsoldosok a krétai íjászok, melyek meghatározó ütőereje a krétai seregeknek.

Naxos
Az Égei – Tenger szigetvilága közül Naxos a legjelentősebb erősség, virágzó gazdasága és kultúrája van. Sikeresen verte vissza a nagy perzsa támadást és jelentős szerepet vállalt a ión felkelésben, mely a perzsák vereségével zárult. Központi fekvése van a szigetek között, fontos pozíciókat tudhat magáénak.

MAGNA GRAECIA


Szürakuszai
Szicília, de talán Magna Graecia kétségkívül legerősebb városállama. Stabilan uralja a gazdag és rendkívül termékeny sziget keleti részét, városfalait még soha senki nem törte át. Erős hadserege, flottája van és itt vannak a legjobb mérnökök is akik hadigépeket ácsolnak és használnak. Hatalmas árnyként vetül azonban rá Karthágó és az Itáliai népek hatalma.

Agrigentón
Szürakuszai mellett a másik legjelentősebb város Szicíliában, stratégiai fekvése nem csak fontossá, de gazdaggá is teszi, a sziget déli féltekét tartja uralma alatt, a legnagyobb kihívás számára, hogy megállja helyét a veszélyesen közel lévő Karthágóval szemben. Jelentős seregei vannak.

Tarentum
Itália legerősebb görög városa, jelentős kereskedelmi kikötője van, kereskedelme legfőképpen Görögország felé irányul. Erős hadsereget és flottát tudhat magáénak. A várost anno a spártaiak alapították. Több dél Itáliai várost is uralma alatt tart.

Brundisium

Természetes kikötővel rendelkezik az Adria felé és kereskedelmének köszönhetően virágzó város, jelentős lakossággal. Tarentum riválisaként jelenik meg a dél Itáliai görög városok feletti befolyás birtoklásában.

Neapolisz
Itália egyik legnagyobb görög városa, mely az egyik legészakibb is egyben, vagyonos és erős, nagy befolyással bír egész közép Itáliában. Kapcsolatai változékonyak a körülötte élő etruszk, samnit és latin népekkel. Neapolisz Itália egyik legerősebb hatalma lehet, ha ki tudja használni lehetőségeit, de el is bukhat más népek haragjától.

Szübarisz
Dél Itália leggazdagabb görög városa. A szübarisz szót gyakran használják a pompa és gazdagság szinonimájaként. Kereskedelme jelentős és hatalmas jövedelmet jelent a városnak, melyből képes fizetni a fegyverekért is amik megvédik.

Krotón
Egy militarista város Dél-Itáliában, messze földön híres az itt élő erős fizikumú emberekről és bátor katonákról, talán a harcias dór örökséget hordozzák magukban eme város lakói. Fontos helyen fekszik, hajói egyaránt hamar eljutnak Sziciliáig, Hellászig vagy Dél-Itália bármely részére.

Messana
A Szicíliát és Itáliát összekötő tenger szoros Szicíliai hídfője. Jelentős város már csak fekvésénél fogva is, flottája akármikor blokád alá veheti a szorost vagy vámot követelhet. Erős erődítményei vannak, melyek az őslakosok és más népek ellen nyújtanak védelmet.

Rhégion
A Szicíliát és Itáliát összekötő tenger szoros Itáliai hídfője. Ugyanazon lehetőségeket könnyedén kiaknázhatja, mint Messana, valamivel kevesebb ellenséggel kell azonban számolnia, mint a szemben lévő városnak, egészen addig amíg Itáliában nem lesz olyan hatalom amely rá akarja tenni a kezét a gazdag szigetre, ugyanis akkor rajta keresztül vezet az út.

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
 
Választható Államok
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Hellász Aranykor :: Általános :: Szabályok-
Ugrás: