Hellász Aranykor

Fórum alapú történelmi stratégia - szerepjáték
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Hadsereg - Utánpótlás

Go down 
SzerzőÜzenet
Hamilcar
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 24
Join date : 2010. Jul. 18.
Age : 31
Tartózkodási hely : United Kingdom

TémanyitásTárgy: Hadsereg - Utánpótlás   Vas. Júl. 18, 2010 5:25 pm

Hadsereg - Utánpótlás

A háborúkban mindig is fontos szerepet játszott az utánpótlás, nem volt ez másképp az ókorban sem. A jó hadvezér jellemzőihez hozzá tartozik, hogy hadseregének megszervezi az utánpótlást és a jól ellátott csapatokkal többszörösére nő a siker esélye. Az éhes katona nem teljes értékű harcos és az sem amelyik már több hónapja nem kapta meg a zsoldját. Ha az ellátmány hiányos, akkor a morál rohamosan fogyatkozni kezd, de nem csak a motiváltságban lesz hiány, hanem az alapvető felszerelésekben is, ami nélkül csatát vívni igen nehézkes. Az első kérdés tehát, hogy milyen nyersanyagokra is van szükségük a hadseregeknek/flottáknak:

Utánpótlás - Nyersanyagok

Zsold (Ezüst Drachma): Ahhoz, hogy a katonáit mozgósítsa az államnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia és csengő ezüst pénzekkel fizetni azoknak akik életüket kockáztatják a harcokban. Minden egységnek meg van határozva a zsoldja amely fél éves azaz egy körös szakaszokra vonatkozik (ez minden nyersanyagra vonatkozik). Ha valamilyen oknál fogva elfogy a zsold akkor azt drasztikus morál esés fogja követni, egyre többen dezertálnak, megszöknek, megtagadják a parancsokat, de még a zendülés veszélye is fenn áll. Ez enyhébben jelentkezhet, ha hadsereged a saját földjén a támadók ellen küzd, hisz saját otthonát védi, de erősebben, ha messze hazájától küzd a vezetők érdekeiért. Ha a zsold hiány hivatásos külhoni zsoldosoknál lép fel, annak beláthatatlan következményei is lehetnek pl. a feldühödött csapatok megölik tisztjeidet és az országod ellen fordulnak. Ha nincs zsold, ki lehet adni parancsot a fosztogatásra, de az nem biztos, hogy megoldás, valamint további következményei lehetnek pl. helyi lakosság ellened fordul. Amíg a zsold rendszeresen megérkezik a katonáidhoz addig azonban nem kell félned, a jól megfizetett katona nagyobb motivációval megy a csatába.

Élelem:
Azt hiszem hosszan nem kell taglalni, hogy milyen fontos a csapatok élelemmel való ellátása, ahogy elfogy az élelem, abban a pillanatban nagy bajban lesz az egész sereg, már nem csak a motiváció, de az életben maradás lesz a tét. Amíg pluszban van az élelmed addig nem lehet csökkenteni a fejadagokat, ez automatikusan bekövetkezik, ha mínuszba fordul a hadsereg élelem egyenlege, ekkor már csak annyi élelmet képesek összeszedni a katonák amennyit a környék kínál, de az ilyen fajta rekvirálás ismét csak ellenséges hangulatot szül. A katonák élelem nélkül legyengülnek, a gyengébbek meghalnak, rengetegen dezertálnak és a hadsereg szétoszlik vagy száma töredékére csökken. Élelem nélkül az evezősök is egyre kevésbé tudnak evezni. Ha azonban a katona mindig megkapja a fejadagját addig teljes erővel képes küzdeni a te dicsőségedre.

Kézműves termék: A kézműves termékek jelentik az olyan használati tárgyakat a hadseregben, mint a ruha, kötél, textil, sátor, edények, saruk stb. vagyis mindenféle használati termék, mely szükséges a katonák mindennapjaihoz. Hiánya érződik a morálon, hisz a katonák nem szeretnek mezítláb menetelni és szakadt sátorban aludni. A flottánál még fontosabb, hisz a vitorla, kötélzet és egyéb elengedhetetlen dolgok nélkül csökken a működési hatékonyságuk. Ha az ellátás megfelelő, akkor a katonának nem kell törődnie az alapvető felszerelésekkel és a harcra tud koncentrálni.

Fémáru: A szerszámok és természetesen fegyverek. A csaták elmúltával és az idő haladtával a fegyverek csorbulnak, eltörnek vagy elvesznek, ezeket pótolni kell, hogy a csapatok megfelelő felszereléssel tudják felvenni a harcot az ellenfél erőivel. Ennek hiányában a harcérték és a morál is csökken. A fémáruval jól ellátott hadsereg mindig a legjobb minőségű és kifent fegyverekkel nézhet elébe az elkövetkező csatáknak.

Fa:
Ez a nyersanyag a flottáknál elengedhetetlen hisz kell a hajók karbantartásához és javításához! Ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor több hajó el is süllyedhet vagy harcképtelenné válhat. A szárazföldi hadseregeknél nem nélkülözhetetlen, de ha ostrom felszereléseket, barikádokat vagy erődítéseket akarsz építeni akkor enélkül nem fog menni.

Hordós áru: Ez egy kiegészítő utánpótlás nyersanyag, mely a bort, olajokat és ecetet stb. foglal magába. Ha nincs rendelkezésre álló mennyiség, akkor nem történik hatalmas tragédia, de ha van belőle az erősen morálnövelő hatású lehet, hisz a görög katonák szeretik a bort és az olajat mellyel ápolhatják magukat. Minden seregnek van fogyasztása belőle, ha pluszban van akkor érvényesül a morál növelő hatása, ha mínuszban akkor nem.

Mindezen nyersanyagokon kívül a hadsereg magával vihet bármiféle nyersanyagból készleteket, hogy azt felhasználja valamire. Követ építkezésekre, fát szintén építésre, ércet az esetleges javításokra és a fémáruk ideiglenes helyettesítésére, luxusárut a környék hadurainak stb. megnyerésére vagy, hogy saját katonáidnak járj kedvében, nyersanyagot, hogy semmiből ne legyen hiány. Valamint figyelembe kell venni, hogy ezen többi nyersanyag csere alapként is szolgálhat egyes szituációkban, vagyis lehetnek városok, törzsek, államok melyek a luxusárudért vagy nyersanyagért élelmet vagy ezüstöt adnak amire sokkal égetőbb szükséged lehet.


Utánpótlás - Mennyiség


Ugyan az Excel büdzsébe be lesznek építve azok a mennyiségek melyek kellenek utánpótlásra, ide leírom, hogy minek milyen igényei vannak (félévente/körönként) a zsoldon kívül.

100 gyalogosonként (bármilyen) -> 10 élelem 1 fémáru 1 kézműves termék
100 lovasonként (bármilyen) -> 20 élelem 1 fémáru 1 kézműves termék
1 harci szekér -> 0,5 élelem
1 ostrom gép (bármilyen)-> 1 élelem 1 fémáru 1 kézműves termék

Bireme - 15 élelem 0,5 fémáru 1 kézműves t. 1 fa
Trireme - 25 élelem 1 fémáru 2 kézműves t. 1 fa
Quadrireme - 45 élelem 1,25 fémáru 3 kézműves t. 1,5 fa
Quinquereme - 55 élelem 1,5 fémáru 3 kézműves t. 2 fa
Hexareme - 65 élelem 1,5 fémáru 4 kézműves t. 2,5 fa


Utánpótlás menete

Utánpótlást csak azok a csapatok igényelnek, amelyek nem hazai földön harcolnak, azoknak ugyanis a helyi lakosság biztosítja a muníciót és a zsoldjuk a központi büdzséből vonódik le (ez a flottákra is vonatkozik, de csak a hazai partok közelében). Azoknak azonban amelyek messzebb földeken illetve vizeken harcolnak előre fel kell tölteniük készleteiket, hiszen magukra lesznek utalva és csak azokkal a nyersanyagokkal rendelkeznek majd amiket magukkal vittek. Ehhez először is hely kell, ezt a helyet a szállító hajók valamint a szekerek/társzekerek fogják biztosítani. A szállító hajók hatalmas teherhajók, melyek mindenféle nyersanyagot képesek szállítani (katonákat nem, mivel nem úgy vannak kialakítva), ezek kapacitása 1000 egység darabonként, vagyis ennyit lehet velük szállítani bármiből (1000 élelem v. 500 élelem és 500 fa v. 300 kő, 500 fa és 200 luxusáru stb.), ezen szállítóhajók csatlakozhatnak hadiflottákhoz is, de magukban is alkothatnak flottát, nyilván az előbbi nagyobb védelemmel jár, tengereken és nagyobb folyamokon közlekedhetnek. A szekerek nem szokásos, hanem nagy méretű társzekerek, melyek 100 egység kapacitással rendelkeznek darabonként, a szekerek csatlakozhatnak hadseregekhez, de külön szekér karavánként is indulhatnak, földön közlekednek, de vízen is lehet őket szállítani (ekkor 15 egység helyet foglalnak, természetesen szétszerelve). Ezüst pénzt akármilyen mennyiségben lehet szállítani, annak nincs limitje, így egy hajó vagy szekér akár több százezret is vihet. Tehát a feladatod az, hogy bepakolsz a szállító flottába vagy szekér karavánba és annak utasítást adsz, hogy hova, merre és milyen úton menjen, ez következő körben megérkezik a hadseregedhez (ideális esetben, ugyanis számolni kell a véletlen eseményekkel is, mint kalózok, viharok, vagy ellenséges hajók, banditák), itt átpakolsz a sereged avagy flottádba (esetleg másik szállító flottába/karavánba) és máris rendelkeznek a csapataid a hozott készletekkel.

A szekerek és szállító hajók valamint kezelő személyzetüknek csak zsoldja és ára van, nem szorulnak utánpótlásra ugyanis azt a kezelők magán úton oldják meg, ezen egységek zsoldja a központi költségvetésből/büdzséből vonódik ergo az utánpótlással foglalkozó egységeket nem kell ellátni utánpótlással.

Szállító hajó

Ár: 500 ezüst, 5 fémáru, 5 kézműves termék 30 fa
Zsold: 100 ezüst

Szekér

Ár: 75 ezüst, 0.25 fémáru, 0.25 kézműves termék 1 fa
Zsold: 15 ezüst


Az alábbiakban két kép látható a Hadsereg és a Flotta panelekről (amit tartalmaz az Excel büdzsé) és leírok hozzájuk pár instrukciót. Minden játékos exceles büdzséjében 4 db ugyanolyan hadsereg és flotta panel látható, vagyis a hadsereget és flottát max 5-5 egységre lehet szétbontani egyszerre (4 expedíciós azaz külhoni küldetés, és az otthoni csapatok az ötödik).

Hadsereg panel
Bal oldalt értelemszerűen a csapatok mennyisége és fajtája található, miből mennyid van. Jobb oldalt a "Készlet" a jelenlegi készleteket jelképezi vagyis éppen annyival rendelkezel az adott körben, ha ez plusz akkor minden OK, ha mínusz akkor a fentebb leírtak történhetnek. A" Köv. köri készlet" azt jelzi, hogy a következő körben mennyi lesz a készleted, vagyis, hogy mivel számolj, ha plusz akkor minden OK, ha mínusz akkor az aggodalomra adhat okot.

"Hadsereg megjelölése"
: Ha akárhogy meg akarod címkézni, ez csak a kényelmet szolgálja.
"Hol tartózkodik?" : Értelemszerűen hol állomásozik a hadsereged?
"Morál" : A csapatok morálja.
A gyalogos, lovas és hadigép egy összesítő, hogy lásd mennyid van, a hadigépekhez tartozik a harci szekér is.
"Szekér": Mennyi szekér tart a sereggel mely a muníciót szállítja.
"Max szállítmány" : Mennyit vihet a hadsereged magával a készletekből (szekér*100), ha ezt túlléped akkor elveszhetnek készletek.
"Szállítmány" : Éppen mennyi szállítmánya van a csapataidnak összesen (nyersik)

Körváltásnál, annyi a dolgod, hogy a Köv. köri készlet számait/értékeit átírod a jelenlegi készlet helyére, vagyis azt kitörölve! És akkor meg is volt a körváltás a seregnél.

Flotta panel
A bal felső sarokban látod, hogy az adott flotta hány darab és milyen típusú egységet tartalmaz magában.

"Szállító hajó" : Hány darab szállító hajó tart a flottával.
"Max szállítmány" : Mennyit vihet a hadsereged magával a készletekből (szállító hajó*1000 + minden típusú hajó képes bizonyos készlet szállítására, bővebben egységek), ha ezt túlléped akkor elveszhetnek készletek.
"Szállítmány" : Éppen mennyi szállítmánya van a flottádnak összesen (nyersik)
Látod a fentiekhez hasonlóan a jelenlegi készleteket és a köv körieket, a teendő ugyanaz, mint a szárazföldi csapatoknál.

"Flotta megjelölése"
: Ha akárhogy meg akarod címkézni, ez csak a kényelmet szolgálja.
"Hol tartózkodik?" : Értelemszerűen hol állomásozik a flottád?
"Morál" : A csapatok morálja.
"Hadihajók száma" : Mennyi hadihajó van a flottában összesen.
"Legénység" : Mekkora a legénysége az egész hadiflottának.
"Szállított katona" : Mennyi a szállított katona (szárazföldi)
"Max szállítható katona" : Mennyi a maximálisan szállítható katona.
"Szekér" : Mennyi szekeret szállít a flotta.

*** Utánpótlás és Hadsereg - a Büdzsében ***


Ez az egyik leglényegesebb ámde rövid része az utánpótlásnak, a büdzsével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ha a központi büdzséből (otthonról) pakolsz át készleteket szállító flottára, karavánra, hadsereghez, flottához akkor azt mindig a JELENLEGI KÉSZLET-ből vonjad le, mint egyszeri költség! Onnantól kezdve a hadsereg,flotta vagy szállító panelben "külön büdzsé" - ként fog működni vagyis onnan vonja a készleteket és csak további utánpótlással vagy esetleg helyi tranzakciókkal lehet növelni azt.

Ugyanez vonatkozik a Hadseregekre és a Flottákra is, ha hadsereget akarsz elindítani valahová, akkor az otthoni egységeket átírod/átrakod az egyik hadsereg panelbe, onnantól kezdve a zsoldot már nem a központi büdzséből fogja vonni, hanem a munícióból. Ezt mindenképpen jelezni kell a privát anyagok / hadsereg részben, de a játék minden részére vonatkozik, hogy jelezni kell az Staff felé a privát anyagokban minden intézkedést, különben nem lesz következménye.Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://hellasgoldenage.hungarianforum.net
 
Hadsereg - Utánpótlás
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Hellász Aranykor :: Általános :: Szabályok-
Ugrás: